Museum of Contemporary Art at LBC

The site for a new museum immediately adjacent to Highway 101 north of San Francisco offered opportunities for high-speed public visibility while presenting challenges of traffic noise. A sculptural sound wall, constructed of renewable lime-plastered straw bales, references the area’s agricultural landscape while mitigating noise from the freeway. Behind this wall, simple gallery volumes are distributed along the main circulation hall and are separated by landscape courts and reflecting pools. Slot windows along the hallway put museum visitors in dramatic visual contact with the velocity of the freeway, transforming the vehicles’ motion into a kinetic sculpture.

  • Press

  • Competitions, Winter 2004/2005
    Art Contemporaries, Summer 2004

  • Location

  • Luther Burbank Center
    Santa Rosa, CA

  • Project Credits »