Float Station

Not Your Father’s Altered State

When a pioneering new business wanted a space that offers complete isolation from the sensory world, Jensen Architects created a futuristic, minimalist retreat for next-level meditation.

Next Generation Spa

First developed in the 1950s and later sensationalized in the 1980 thriller Altered States, sensory deprivation tanks have gained a new following as a mind-opening, body-healing therapy. In Silicon Valley, Jensen helped entrepreneurs reimagine floating as a 21st century healing experience: minimal, beautiful and completely free of the world’s distractions. From the moment one enters this custom designed building, a subdued sensuality sets the tone, obscuring the meticulous engineering behind the carefully crafted experience, where sensory stimuli like light and sound are painstakingly controlled.

Follow the Light

Inside the float rooms, lights concealed in coves are programmed to silently guide clients through the floating experience, first highlighting the shower area, then the pod where one floats in 10 inches of body-temperature water, buoyed by the addition of medical-grade Epsom salt. The hue and brightness of the lights are set to draw one immediately into a singular state of relaxation, as a transition to the total darkness and silence within the pod, but clients retain complete control of the lights at all times.

New Terrain

This project is the first isolation tank center in the region, so it was completely new territory for the city planners and building officials to consider. Throughout the sui generis approvals process, Jensen collaborated closely with the city staff to demystify the concept, with its custom technologies and unusual mechanical requirements, and to foster the understanding needed to earn the city’s unanimous support of the project.

Sealed Silence

The client’s strict soundproofing criteria for the space required careful and inventive consideration. To create an environment where one can hear neither their footstep nor any hint of the train station just across the street, specialists recommended floating the walls on isolation clips of resilient rubber pads, and using double panes of laminated glass with varying thicknesses to dampen different audio frequencies. A thick rubber padding beneath the residential grade oak flooring deadens footfalls, insulating and sealing every part of the space from the transmission of sound, inside and out.

Type
Retail
Client
Float Station
Location
Campbell

Architects

Project Leads
Mark Jensen
Andy Lin
Project Team
Kimberly Cinco

Consultants

Structural, Mechanical, Electrical & Plumbing
Coffman Engineering
Acoustical
Acoustic Arts and Engineering
Civil
Nterra Group
Lighting Programmers
Pharos Architectural Controls
Wunder Lighting & Controls

Contractor

Duerson Construction

Photographer

Cesar Rubio