Turner Residence

Home on the Ridge

A modern residence that disappears into the landscape

A New Kind of Home

The Turners had cherished their previous home, an extraordinary Victorian, but when a rare ridge-top site came available, they began imagining a completely different way of living. They envisioned a house that is beautifully simple and connected to nature, a design that preserves the tree covered site and is mindful of their neighbors and community. Jensen responded with a house that vanishes into the landscape while creating a remarkable setting for family life nestled amongst the oaks.

Of the Hill

The house is built carefully into the hill, rather than on top of the hill, to avoid diminishing the ridge or harming the site’s many heritage oaks. This strategy also organizes the program: Private spaces are protected within the half buried lower levels, while above, public areas are open to the landscape, a pavilion enclosed only with retractable sliding glass panels. The long, slender roof plane extends from the building’s core, appearing to float above the pavilion. Clad in mirrored panels the core vanishes in reflections of the surrounding trees.

Mapping the Ridge Line

When the glass walls are hidden away in the core, the living spaces flow out onto the adjacent terraces, landscapes, and panoramas. The living room sits high above the ground and surrounding oaks, opening to private yet expansive views of Mt. Tam and the green terrain. At the northeast side of the house, the dining room, kitchen, pool, and main terrace are effectively fashioned into a seamless indoor/outdoor living area.

Inspired by Trees

The structure of the house mimics the surrounding oaks with their limbs extending horizontally from solid trunks. The building core, a solid stack containing stairs and bathrooms framed with robust CMU walls, forms the “trunk” while the roof structure composed of steel beams covered by a lightweight steel deck are the limbs. Here, though, discreet slender steel pipes support the outer ends of the roof, which cantilevers almost 40 feet from the core. Architecture and engineering align with elegant effect.

Type
Residential
Client
withheld
Location
Larkspur

Awards

2015 Chicago Athenaeum, American Architecture Award 

2015 AIA California Council, Honor Award
2013 International Design Awards, Honorable Mention

Press

San Francisco Magazine, “The Stairs Should Float,” October 2015
San Francisco Cottages and Gardens, “Floating World,” March 2015
Hauser, “Throughout Beautiful," Au 2014
Wallpaper*, “Turner Residence by 
Jensen Architects,” April 2014

Architects

Project Leads
Mark Jensen
Frank Merritt
Chris Kalos
Project Team
Ricardo Gonzalez
Kyle Belcher
Robert Pei
Chris Chalmers

Consultants

Structural
Tipping-Mar
Civil
Sherwood Design Engineers
Geotechnical
Miller-Pacific Engineering Group
Waterproofing
Simpson Gumpertz & Heger
Surveyor
R.W. Davis & Associates
Arborist
Urban Forestry Associates
Landscape
Terra Ferma Landscapes
Interiors
Nicole Hollis Interior Design

Contractor

Johnstone McAuliffe Construction

Photographer

Mariko Reed