Willie “Woo Woo” Wong Playground

Where Chinatown Plays

A park and clubhouse are reimagined for generations to come.

This beloved neighborhood open space—today named for a Chinese-American, University of San Francisco basketball star—has served Chinatown residents of all ages since it opened in 1927. In 2018, San Francisco Recreation and Parks tapped CMG Landscape Architecture to lead a comprehensive renovation of the playground, guided by the community’s aspirations and supported by JENSEN.

Like Chinatown, one of the city’s densest neighborhoods, this open space makes the most of its half-acre site, with three levels stepping up the steeply sloping block. The reimagined park invites in visitors with new bridges and pathways designed to ease the way. JENSEN collaborated with CMG to merge the updated clubhouse with this landscape, creating an indoor-outdoor space suitable for many purposes. A mural by artist Julie Chang and other details add to the site’s deep cultural and historical roots.

Type
Civic
Client
San Francisco Recreation & Parks
Location
San Francisco

Architects

Project Leads
Mark Jensen
Frank Merritt
Scott Davis
Project Team
Vanessa Moon
Andy Lin

Consultants

Design Team Lead
CMG Landscape Architecture
Structural
Pivot Structural Engineering
Mechanical
HRA Engineering
Construction Management
SF Public Works
Mural Artist
Julie Chang

Contractor

CLW Builders